sunnuntai 19. elokuuta 2012

Erityinen pasta bolognese


Tämä bologneseohje on erityinen kahdesta syystä. Ensinnäkään siinä ei ole lainkaan lihaa, vaikka moni sitä maistettuaan niin luulee. Toisekseen kaikki tämän aterian ainekset säilyvät veneessä ilman kylmäsäilytystilaa.

Salsa chipotle -kastike on kuitenkin säilytettävä jääkaapissa purkin ensimmäisen avaamisen jälkeen. Salsa chipotle on tämän ruuan valmistuksessa välttämätön, mutta itse olen laittanut sitä tuon pari ruokalusikallista pikkuiseen (kiehuvalla vedellä desinfioituun) lasipurkkiin ja vienyt siinä veneen jääkaappiin, jolloin jääkaappitilaa tarvitaan maksimissaan pilttipurkillinen. Jos salsa chipotle ei ole ennestään tuttu, niin kyseessä on melko tulinen savu-chili-tiomaattikastike, jota löytyy marketin tex-mex-osastolta. Se tuo ruokaan lihalle ominaista ns. umamin makua. Tuolla määrällä valmis bolognese ei kuitenkaan maistu tuliselle. Kotona laitan kastikkeeseen lisäksi pinen lorauksen soijakastiketta, jolla on osaltaan sama vaikutus. Itse joustan kanafondin verran kasvisruokavaliostani, mutta muiden kasvissyöjien kanta kannattaa aina varmistaa...


Jos olet valmistanut aiemmin soijarouheesta "vegejauhelihaa" turvottamalla sen ensin kasvisliemessä, niin unohda se. Tässä toimitaan tosin ja juuri sen vuoksi tämä on hyvää.




Bolognese (4:lle)

2 dl         tummaa soijarouhetta
n. 1/2 dl ruokaöljyä
2 rkl       salsa chipotlea
4 dl        vettä
1 kpl      kanafondikuutio (Knorr Fond du chef)
1 rkl       soijakastiketta (ei välttämätön)

500 g     tomaattimurskaa
1 iso      sipuli
1 iso      valkosipulin kynsi

              yrttimausteita: basilikaa ja timjamia tai pizzamaustesekoitusta
              mustapippuria
              valkopippuria
              (paprikajauhetta)


  1. Kuumenna öljy pannussa ja sekoita siihen chipotlekastike (varo räiskymistä). Lisää kuiva soijarouhe pannulle ja anna sen imeä mausteöljy. Pyörittele hetki. Öljyä on oltava sen verran, että kaikki soijarouhe saa siitä hieman väriä.
  2. Lisää vesi ja kanafondi (mielellään siten, että fondi on liotettu lämpimään veteen). Pyörittele seosta hetki pannulla, jotta kaikki neste on hyvin imeytynyt. Siirrä valmis soijajauheliha sitten hetkeksi apulautaselle.
  3. Laita pannulle tilkka öljyä ja freesaa silputtu sipuli ja valkosipuli.
  4. Lisää soijajauheliha sekä tomaattimurska sipuleiden joukkoon.
  5. Anna kastikkeen hautua kunnes se sakenee ja sipulinpalat muuttuvat punaisiksi. Tähän menee noin 15-20 minuuttia, eli viimeistään tässä vaiheessa se pastavesi kiehumaan ;)
  6. Lisää loput mausteet: pippurit, yrttimausteet sekä mahdollinen paprikajauhe ja soijakastike.

Tarjoile täysjyväspagetin kera. Annosten päälle voi lisätä vielä vähän juustoraastetta, jos sitä on saatavilla.


2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Täytyisi testata kotona mitä pikkujuniorit chipotlesta tykkää ja lisätä veneruokavalioon

    VastaaPoista
  2. Chipotle ei jää makuna erottumaan valmiissa pöperössä, eli kastikkeesta ei tule tulinen. Jos haluaa olla oikein varovainen, voi aluksi laittaa vaikka vain 1 rkl chipotlea ja lorauttaa lopuksi vähän enemmän sitä soijakastiketta, jotta saadaan se lihalle ominainen umamin maku ;)

    VastaaPoista